Podgrzewy gaźników rotax 582

komar1_kk

Podgrzewy gaźników rotax 582

Post autor: komar1_kk »

Szanowni koledzy, czy ktoś z Was doradzi mi (jakiś schemat?) jak zamontować podgrzewy gaźników w rotaxie 582, bo nie jestem pewien do końca , jak to zrobić. Nie wiem , w którym miejscu podłączyć się do płynu chłodzącego i w którym miejscu go odprowadzić?
Maciej W

Re: Podgrzewy gaźników rotax 582

Post autor: Maciej W »

Witam,
Kiedyś montowałem podgrzewy z linku poniżej…może pomoże…
https://www.aircraftspruce.com/catalog/ ... ctions.pdf
komar1_kk

Dziękuję bardzo. O to mi chodziło.
komar1_kk

jeszcze tylko dopytam, czy ten krociec wkręcany do głowicy w miejsce śruby powinien być dodatkowo uszczelniony na gwincie jakimś środkiem lub opaską? Bo tak rozumiem tą instrukcję?
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Ryszard Lewandowski »

komar1_kk pisze: pn lis 04, 2024 2:03 pm jeszcze tylko dopytam, czy ten krociec wkręcany do głowicy w miejsce śruby powinien być dodatkowo uszczelniony na gwincie jakimś środkiem lub opaską? Bo tak rozumiem tą instrukcję?
W zestawie, który dystrybuował SkyDrive był w zestawie bardzo silny Loctite 648 i podkładka miedziana. W opisie jest zresztą na ten temat informacja (Step 3, punkt B). Kilka sztuk tych zestawów zamontowałem - działały bardzo dobrze. Sam kilka lat na takim latałem - spełniał swoje zadanie.

Jedynie trzeba pamiętać o starannym odpowietrzaniu - bo dodatkowe połączenia ułatwiają powstanie balonów powietrza. Procedura odpowietrzenia jest też tam szczegółowo opisana. Każda wymiana płynu - to zawsze odpowietrzanie.

Ważne jest odpowiednie ustawienie podgrzewów - jak to widać na rysunku. Grubsza część podgrzewu powinna być skierowana "na napływające powietrze" - do przodu motolotni/samolotu. To w tym miejscu najczęściej następuje oblodzenie. Dzięki takiemu ustawieniu podgrzew osłania gaźnik i ogrzewa powietrze w najbardziej newralgicznym miejscu.

Raczej odradzam montowanie zaworków odcinających podgrzew w "ciepłych miesiącach". Jak napisano w instrukcji - wartość ciepła podawana na gaźniki jest relatywnie niewielka - nie ma odczuwalnego wpływu na moc. Natomiast wszelkiego typu zaworki - bardzo lubią się psuć :D - takich przypadków widziałem już kilka.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
komar1_kk

dziękuję za informacje.
ODPOWIEDZ