Nawigacja do Motolotni
-
Nawigacja do Motolotni
Witam,
Jestem świeżo upieczonym pilotem Motolotni wiec dzięki forum mam nadzieje uzyskać wsparcie i odpowiedzi na kilka nużących mnie pytań, a pierwsze z nich brzmi: Jakie urządzenie lub/i program polecenie do nawigacji: Garmin Aera 500, LK8000, SkyDemon lub coś innego. Oczywiście urządzenia będą dodatkowym elementem na pokładzie po busoli i mapie.
Pozdrawiam
Karol Wiklak - Łódź/Kielce tel. 693280322
Jestem świeżo upieczonym pilotem Motolotni wiec dzięki forum mam nadzieje uzyskać wsparcie i odpowiedzi na kilka nużących mnie pytań, a pierwsze z nich brzmi: Jakie urządzenie lub/i program polecenie do nawigacji: Garmin Aera 500, LK8000, SkyDemon lub coś innego. Oczywiście urządzenia będą dodatkowym elementem na pokładzie po busoli i mapie.
Pozdrawiam
Karol Wiklak - Łódź/Kielce tel. 693280322
Re: Nawigacja do Motolotni
Ja mam Garmina 500 aera, z programem na Europę, jego wady- mało widoczny podczas padania promieni słonecznych na ekran, ale wystarczy przysłonić i wszystko OK. nie zajmuje dużo miejsca,
- Ryszard Lewandowski
- Site Admin
- Kontakt:
Od dłuższego czasu latam na LK8000. W telegraficznym skrócie najważniejsze zalety i wady:
Zalety
Wady
Zalety
- Całkowicie darmowa nawigacja. Bez opłat dostępny jest sam program jak i strefy, lądowiska, mapy itd. Darmowe mapy i strefy można dostać praktycznie dla każdego zakątka świata. Nowe dane są dostępne bardzo szybko.
- Intensywnie rozwijane oprogramowanie wprowadzające masę nowych funkcji.
- Niezawodne, bo przetestowane przez kilka tysięcy intensywnie latających użytkowników (aktualnie największa grupa testerów tego typu oprogramowania na świecie).
- Ogromna możliwość konfiguracji pod własne potrzeby. To też pewna wada, bo możliwość silnej konfiguracji powoduje jednocześnie jej skomplikowanie.
- Możliwość wyświetlania (konfigurowalnego) ogromnej liczby parametrów lotów (ponad 200).
- Wyświetlanie kilku multi-map - prezentujących przestrzeń powietrzną w różnych przekrojach. Doskonałe na dalekich przelotach przecinających wiele stref.
- Dostępność na wszystkie popularne systemy operacyjne w tym na wybranych czytnikach co umożliwia wykorzystanie właściwości ich wyświetlaczy.
- Integracja z serwisami logującymi trasy. Można w łatwy sposób udostępniać swoją pozycję, trasy itd.
- Możliwość odrębnego dla wielu pilotów latających na jednym sprzęcie konfigurowania nawigacji oraz logowania tras.
- Funkcja symulatora pozwalająca na ziemi, spokojnie potestować zachowanie nawigacji. Wersję Windows można spokojnie uruchomić na PC.
Wady
- Mało intuicyjny interfejs. Pilot po raz pierwszy uruchamiający program może zupełnie nie ogarnąć programu. Po przejściu "bariery wejścia" nie jest to problem ale pierwszy kontakt może być "bolesny"
- Uciążliwa pierwsza konfiguracja programu. Wymaga trochę klikania.
- Brak funkcji on-linowego, w pełni automatycznego aktualizowania danych. Tu akurat pracuję nad zewnętrznym dodatkowym programem, który będzie automatycznie aktualizował pliki bazując na tej stronie.
- Słaba dokumentacja. Podręcznik użytkownika to w rzeczywistości trzy instrukcje do różnych wersji, które należy przeczytać kolejno, żeby dobrze poznać możliwości programu.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).
SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Co do LK8000 to jest kurs online:
https://www.youtube.com/channel/UCZIO7N ... W8UcXoNGJg
... generalnie pod kątem szybowców, ale podstawy spokojnie wyłapiesz
https://www.youtube.com/channel/UCZIO7N ... W8UcXoNGJg
... generalnie pod kątem szybowców, ale podstawy spokojnie wyłapiesz
-
A czego używałeś wcześniej, jakiego programu lub urządzenia ? Szukam punktu odniesienia do tych trzech programów opisanych przeze mnie lub jeszcze innego ?
-
Dziękuje Ryszard za wyczerpującą odpowiedź, z tego co się orientuję (ale może jestem w błędzie) LK 8000 nie wystękuje jeszcze w pełnej wersji na produkty logiem nadgryzionego jabłka ?
- Ryszard Lewandowski
- Site Admin
- Kontakt:
Występuje i działa (sam widziałem). Jest natomiast słabo przetestowany. Chyba szybownicy nie przepadają za owocamiKarol Wiklak pisze: ↑śr lip 26, 2017 10:22 am [...] LK 8000 nie wystękuje jeszcze w pełnej wersji na produkty logiem nadgryzionego jabłka ?

Ryszard Lewandowski
SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
- Ryszard Lewandowski
- Site Admin
- Kontakt:
Ten kurs jest bardzo dobry i warto przynajmniej wybrane filmy obejrzeć. Trzeba tylko pamiętać, że bazuje jeszcze na starszej wersji i kilku zmian nie uwzględnia. Niemniej - zdecydowanie warto szczególnie na początek.tomhor pisze: ↑śr lip 26, 2017 9:53 am Co do LK8000 to jest kurs online: https://www.youtube.com/channel/UCZIO7N ... W8UcXoNGJg
Ryszard Lewandowski
SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Od początku latam na Garminie, kolega używa 8000 , inny jeszcze starszego Garmina, i każdy jest zadowolony, wszystkie prowadzą do celu, trzeba po prostu każdą opanować, są jeszcze dużo droższe, może i lepsze, ale nie widzę sensu wydawać kupę kasy, nie zapomnij o mapie, to fundament.