Podgrzewy BING64

Forum o kwestiach technicznych związanych z lataniem.
Awatar użytkownika
Piotr Boruszewski

Podgrzewy BING64

Post autor: Piotr Boruszewski »

Cześć. Mam pytanie do osób, które montowały wodne podgrzewy gaźników BING64. Jakiej masy używaliście do połączenia ich z gaźnikami?
pozdrawiam
Piotr
SP-MZAB
Echo Plus, R912, Stratus P15S, EPLS
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Kontakt:

Re: Podgrzewy BING64

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Loctite 648. Bardzo mocny. Zdejmowanie wymaga rozpuszczalnika i wysokiej temperatury. Dedykowany do elementów współosiowych (czyli właśnie takich jak cylindryczne podgrzewy). Zaliczyłem zarówno mocowanie tym Loctite jak i demontaż, który można uznać za doświadczenie traumatyczne.

Odrobinę off-topic: Zapewne podgrzewy masz mocowane (blokowane) za pomocą śruby "wkręcającej" się w korpus gaźnika. Polecam dużą rozwagę z siłą dokręceania. Widziałem dwa gaźniki, które przy tej czynności pękły.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Awatar użytkownika
Piotr Boruszewski

Post autor: Piotr Boruszewski »

Jeszcze nie mam kupionych ale "zbieram dane". Moje pytanie o montaż wynika stąd, że widziałem jak niektórzy montują to na masy silikonowe motoryzacyjne ale widziałem też przypadek takiego gaźnika, który dosłownie odkleił się od podgrzewacza i był po prostu luźny ( nie był to Loctite).
pozdrawiam
Piotr
SP-MZAB
Echo Plus, R912, Stratus P15S, EPLS
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Też widziałem "luźny podgrzew". Pamiętajmy, żeby regularnie synchronizować gaźniki. Wibracje powodują nie tylko przelewanie gaźników ale po dłuższym czasie mogą powodować "zdemontowanie" podgrzewów.

Jeden z takich przypadków uratował właśnie L648. Ale tu sporo zależy od tego jak był montowany. Dobre podgrzewy powinny być osadzane na prasce (tak ciasno spasowane).
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
ODPOWIEDZ