Problem z uruchomieniem LK8000

Forum o kwestiach technicznych związanych z lataniem.
Awatar użytkownika
Robert Olszak
Posty: 80
Rejestracja: pt lip 28, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Golędzinów/Wołów

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Robert Olszak »

Wersja 7.4.14 z 12 kwietnia 2024r
Jest to aktualna wersja w Sklep Play
Robert

SP-MABK
Aeros Profi TL, Echo Plus, Rotax 912
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Posty: 555
Rejestracja: czw lip 20, 2017 7:27 am
Lokalizacja: Warszawa, EPNC
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Robert, dla pewności zainstalowałem na telefonie dokładnie taką wersję jak Twoja. Uruchomiłem pobieranie map (najpierw LKM, potem DEM). W trakcie pobierania plików na kilka, kilkanaście sekund w belce statusowej telefonu powinna pojawić się rozwijająca się w dół strzałka sygnalizująca pobieranie danych. Jak zniknie - plik powinien być w katalogu.

Pamiętaj, że pliki te pojawią się na liście wyboru dopiero po ponownym uruchomieniu programu. Po prostu lista plików jest ładowana w momencie startu.

Sprawdź czy nic się nie pojawi. Jeżeli nie - na telefonie, na którym jest problem spróbuj przez przeglądarkę pobrać plik z następującego linku (przepisz go do przeglądarki - Uwaga! Wielkość liter ma znaczenie - lub uruchom czytając ten post w telefonie):
http://lotnik.org/pliki/Polska.lkm

Jeżeli będzie jakiś problem z samym dostępem do pliku - powinieneś mieć w przeglądarce jakiś komunikat. Daj znać jaki. Jeżeli nic się nie pojawi... hm - to nie wiem. Muszę pomyśleć.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Awatar użytkownika
Robert Olszak
Posty: 80
Rejestracja: pt lip 28, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Golędzinów/Wołów

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Robert Olszak »

Rysiek, coś mi się wydaje, że problem jest z samym tabletem.
Zainstalowałem LK na bardzo starym telefonie i wszystko działa.
Po instalacji w oknie nr 1, w polu plik mapy i plik terenu mam automatycznie "DEMO.LKM" i "DEMO.DEM".

Na tablecie, gdzie jest problem tego nie ma. Może to jest jakaś wskazówka.

Z początku nie zwróciłem uwagi na to, że pliki po pobraniu pojawiają się na liście po ponownym uruchomieniu LK.
I tu jest taki problem, że po wybraniu plików z listy i wyjściu z menu konfiguracji, pojawia się komunikat "wczytywanie pliku topologii", po czym na tym ekranie się zawiesza (trzeba wtedy wymusić zatrzymanie) lub pojawia się komunikat, że aplikacja została zatrzymana.
Po ponownym uruchomieniu LK, w oknie nr 1, pola: mapy, teren, strefy i PZ są puste.
Oczywiście można te pliki wybrać ponownie, ale efekt jest taki, jak opisałem powyżej.
Robert

SP-MABK
Aeros Profi TL, Echo Plus, Rotax 912
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Posty: 555
Rejestracja: czw lip 20, 2017 7:27 am
Lokalizacja: Warszawa, EPNC
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Robert, to mam jeszcze jedną propozycję. Odinstaluj w całości wersję beta (czerwoną) - przy deinstalacji potwierdź, że również pliki danych mają być usunięte. Potem zainstaluj wersję standardową - czyli niebieską. Dalej procedura identyczna jak poprzednio. Jeżeli ta wystartuje - to znaczy, że jest bug w wersji beta. Jeżeli będzie to samo - to raczej winiłbym urządzenie.

Daj znać o efektach. Jeżeli będzie to bug - zgłoszę to.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Awatar użytkownika
Robert Olszak
Posty: 80
Rejestracja: pt lip 28, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Golędzinów/Wołów

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Robert Olszak »

No niestety, dalej to samo.

Zastanawia mnie, co się wydarzyło od ostatniego użytkowania LK. Jesienią wszystko działało.
Jakiś problem z Androidem?
Coś się wysypało w trakcie wyłączania aplikacji lub tableta?

Jest na to jakaś rada, czy muszę zakupić nowego tableta?
Robert

SP-MABK
Aeros Profi TL, Echo Plus, Rotax 912
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Posty: 555
Rejestracja: czw lip 20, 2017 7:27 am
Lokalizacja: Warszawa, EPNC
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Robert, zdalnie bardzo trudno coś więcej powiedzieć. Tak na prawdę wersji Androida oraz poszczególnych bibliotek jest cała masa. Coś tu może nie działać poprawnie. Nawet jak nie używasz danej aplikacji - to mogą zmienić się np. biblioteki współdzielone lub wręcz inna instalacja może te biblioteki zmienić. Wygląda to trochę jakby nic się nie działo - ale zmiany są.

A może jest szansa, że podeślesz mi to urządzenie? Lokalnie mogę nawet uruchomić wewnętrznego debuggera i w 100% namierzyć problem - równiez jeżeli będzie on polegał na sprzęcie. Ale to już wymaga fizycznego dostępu do tabletu. Inne postępowanie - po tym co już zrobiliśmy - to będzie błądzenie po omacku.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Awatar użytkownika
Robert Olszak
Posty: 80
Rejestracja: pt lip 28, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Golędzinów/Wołów

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Robert Olszak »

Ok, tak zróbmy.
Podeślij mi adres do wysyłki na e-maila lub smsem (601 768892).

Jestem bardzo ciekawy co się stało.
Od dawna wiem, że komputery czasami żyją własnym życiem i nie wszystko można brać na logikę.

Jeszcze jedno pytanie.
Z racji tego, że mój tablet ma już parę lat, to może jest okazja do zmiany.
Jaki model byś polecił do nawigacji na motolotnię?
Cena nie jest istotna. Dla mnie głównie liczy się jakość.
Robert

SP-MABK
Aeros Profi TL, Echo Plus, Rotax 912
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Posty: 555
Rejestracja: czw lip 20, 2017 7:27 am
Lokalizacja: Warszawa, EPNC
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Ja od wielu już lat latam z Samsungami. Najlepiej z wyświetlaczem OLED. Pozostałe parametry to już sprawa indywidualna. Niestety Samsung od jakiegoś czasu OLEDy robi od około 9,7-10 cali - czyli duże. Optymalnie byłoby około 7-8 cali. Wprawdzie ostatnio nie sprawdzałem - ale nic się tu chyba nie zmieniło.

Odradzam zwykłe wyświetlacze - pod słońce niewiele zobaczysz. OLED + ustawiona maksymalna jasność z reguły dają radę w każdych okolicznościach.
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
Awatar użytkownika
Robert Olszak
Posty: 80
Rejestracja: pt lip 28, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Golędzinów/Wołów

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Robert Olszak »

Rzeczywiście jest problem z 8 calowymi Samsungami z ekranem OLED.
Jeszcze poszukam, może coś się znajdzie.

A na razie mam wielką nadzieję, że Ci się uda go ogarnąć.
Robert

SP-MABK
Aeros Profi TL, Echo Plus, Rotax 912
Awatar użytkownika
Ryszard Lewandowski
Site Admin
Posty: 555
Rejestracja: czw lip 20, 2017 7:27 am
Lokalizacja: Warszawa, EPNC
Kontakt:

Re: Problem z uruchomieniem LK8000

Post autor: Ryszard Lewandowski »

Robert, tablet dotarł i chyba mam diagnozę. Zerknij na fragment z wewnętrznego logu uruchomieniowego LK:

Kod: Zaznacz cały

[003814352] . Terrain Open RasterMapRaw </storage/emulated/0/Android/data/org.lk8000.test/files/_Maps/Polska.dem>
[003814352] ... Terrain size is 36505470
[003814352] ... Available memory is 147788kB
[003814352] ... Terrain : use memory mapped file
Jak widać rozmiar pliku DEM (to kilobajty - mimo, że LK tego nie pokazuje) - jest większy niż dostępna pamięć. Z tego powodu Android - jak zawsze w takim wypadku używa pliku do odwzorowania większej pamięci. To nic nadzwyczajnego - to typowa funkcjonalność. Ale tu zaczynają się problemy. Na twoim tablecie ta procedura kończy się błędem - zwracanym przez samego Androida. Możliwości są dwie: albo uszkodzona jest sama pamięć urządzenia - albo wadliwie działa biblioteka odpowiedzialna za tę operację mapowania. Konkretne określenie - która to z przyczyn wymagałaby sporo dodatkowego czasu i być może debugowania samego Androida. Niestety ale to wielogodzinna praca - i poza wiedzą... najpewniej niczego nie zmieni.

LK uruchamia się i wygląda na to, że działa prawidłowo - pod warunkiem, że nie załadujesz żadnego - nawet najmniejszego pliku DEM. Generalnie pliki DEM są pamięciożerne i muszą być załadowane jednocześnie w całości (w przeciwieństwie do map, które są dzielone na warstwy i obszary).

Po co jest plik DEM? On zawiera informacje o wysokości gruntu. Bez tego LK działa poprawnie ale nie pokaże ukształtowania terenu, wysokości nad terenem itd.
20240510_223040.jpg
20240510_223040.jpg (86.89 KiB) Przejrzano 1460 razy
Ryszard Lewandowski
Pilot motolotniowy, samolotów ultralekkich.
Mechanik Poświadczenia Obsługi Statków Powietrznych - TM(PHG), TM(A).

SP-MIAU
Jazz, R912, Stratus-P17
ODPOWIEDZ